Home

Blog

 Art Gallery

Wat is Nuido

Wie ben ik

Tijdens de Teachers class in november kwam een leertraject na fase 10 ter sprake. Meerdere mensen zouden het prettig vinden daar ondersteuning in te kunnen krijgen. Hierdoor kreeg ik de mogelijkheid om in januari en februari een intensieve cursus van 2 keer 1 dag te volgen.

Tijd om te borduren was er niet, dat kon wel tussen de 2 afgesproken lessen. De dagen waren vol met informatie over de achtergrond van de ontwerpen, kleurkeuze en toegepaste technieken. Vooral het werken met plat goud en zilver is iets wat voornamelijk in deze fase aan bod komt.

Het eerste werkstuk dat ik borduur heet Calligraphy Scroll.Het is op Sha geprint, een zeer open stof. Sha wordt gebruikt in de warme Japanse zomer en typisch Japans, het wordt gedragen om de toeschouwer een koel gevoel te geven. Dat de draagster ook minder warm is door het dragen van deze open stof, is minder belangrijk.

Het werken op deze stof geeft een aantal uitdagingen. Omdat de stof zo doorzichtig is kan ik de lijnen slecht zien, af en toe een wit papiertje er onder houden geeft uitkomst. Je kunt niet je draad in een gat laten uitkomen, je moet in de draad van de stof steken, anders trek je grote gaten. Door de open stof wil de zijde niet zo plat liggen en krijg het een wat wollig uiterlijk. Te hard aantrekken zorgt er voor dat de stof samentrekt. Dat is ook niet de bedoeling.

 

 

De achtergrond van dit ontwerp:

Sha wordt gebruikt in de zomer, daarom ook een zomers ontwerp. Op 7 juli vieren ze in Japan het Tanabata festival. Op deze dag komen Orihime en Hikoboshi voor 1 dag samen. Orihime was een prinses die zeer goed kon weven en Hikoboshi was een jonge man die een kudde onder zijn hoede had. Deze twee werden verliefd en kregen toestemming om te trouwen. Maar ze hadden zoveel plezier samen dat ze niet meer aan het werk gingen. Dat vond de koning maar niks en hij stuurde ze ieder naar een kant van de melkweg. Daar waren Orihime en Hikoboshi zo verdrietig door, dat de koning ze beloofde dat als ze hard werkten, ze 1 keer per jaar elkaar mochten ontmoeten. Deze dag is op 7 juli.

 

 

 

Op deze dag gaan de Japanners naar de tempel  en schrijven een wens op een stukje papier. De wens gaat over het goed worden in een bepaalde techniek of het vergaren van een stuk kennis. Voordat er papier was om de wens op te schrijven, werden er bladeren van de moerbeiboom gebruikt. Vandaar dat op dit stuk een moerbeiblad, een kwast en water staan afgebeeld. Ook zie je in de verte door de nevel wat sterren. Op het stuk dat ik tot nu toe geborduurd heb zijn die nog niet te zien.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *