Home

Blog

 Art Gallery

Wat is Nuido

Wie ben ik

De stofuitdrukking van een ikat in je borduurwerk

door | jan 25, 2024 | Japans borduren | 0 Reacties

De stofuitdrukking van een ikat in je borduurwerk

door | 25 jan 2024 | Japans borduren | 0 Reacties

Hoe krijg je de stofuitdrukking van een ikat in je borduurwerk

De techniek die gebruikt wordt om de uitdrukking te geven aan de stof, een ikatweefsel, is lastig. De patronen in de “stof” worden geborduurd met een techniek die we superimposed noemen. Normaal gesproken maak je een foundation, daarop stik je met een dunne draad het patroon waarna je het patroon borduurt. Op deze manier komt het patroon redelijk dik op de foundation te liggen. Dit zie je bijvoorbeeld in mijn fase 9.

 

Bij een ikat ligt het patroon in de stof. Dit ontstaat door eerst de draden in een patroon te verven, meestal de kettingdraden, voordat de stof geweven wordt. De patronen in een ikat hebben geen scherpe lijnen, het vloeit allemaal een beetje in elkaar. De stof heeft overal dezelfde dikte en deze beide eigenschappen wil je ook in je borduurwerk laten terugkomen.

Om dit voor elkaar te krijgen is het belangrijk dat je foundation zo open is dat de kleur van het patroon er wel tussen valt, maar er niet onder schuift of er boven op blijft liggen. Het aanbrengen van short stitch holding kan helpen om het patroon te blijven zien, maar het toch voldoende in de foundation te laten wegvallen. Het patroon wordt tussen de draden van de foundation geborduurd.

Voor de foundation heb ik meerdere diktes uitgeprobeerd. Met 9 suga platte zijde krijg ik voldoende ruimte tussen de draden, terwijl het toch een redelijk gesloten foundation lijkt. De short stitch holding van 3 suga maakt het gelukkig niet veel dikker.

En dan de superimposed. Eerst probeer ik een volle draad (12 suga). Dit blijft goed zichtbaar, maar ligt er ook dik bovenop. Niet mooi dus.

Met 9 suga dan verder. Ik moet goed mijn best doen om het motief vorm te geven, maar de kleur zakt mooi in de ondergrond. Ik ben uiteraard nog niet helemaal tevreden, al zie je wel dat het bloemen zijn en voor mij heeft het een ikat uitstraling.

Shellpowder

 

 Voor de superimposed techniek kan ik dus niet doorstikken. Een manier om je patroon over te brengen is het gebruik van shellpowder. Hiervoor neem je eerst het patroon met potlood over op doorzichtig papier

Dit papier draai je om en je brengt het vochtige shellpowder met een Japanse kwast aan op de lijntjes. Laat goed drogen, schudt het overtollige poeder er voorzichtig af en leg het, met de poeder onder, op je werk

voorbereidingen voor shellpowder

 

 

Wrijf met je nagel goed over de lijnen zodat het shellpowder wordt overgebracht op de foundation.

Ik kom op dit moment nog niet veel verder dan een paar vlekken, maar dat is voor nu voldoende om het patroon te kunnen borduren. En zodra je gaat borduren verdwijnt het shellpowder……..

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *