Home

Blog

 Art Gallery

Wat is Nuido

Wie ben ik

Koninklijk borduren

door | mrt 30, 2023 | Japans borduren | 0 Reacties

Koninklijk borduren

door | 30 mrt 2023 | Japans borduren | 0 Reacties

Eind 2021 kregen wij de vraag of wij wilden meedoen aan een project waarbij verschillende borduurgroepen in Nederland betrokken zouden zijn. Omdat we een kans zagen om meer bekendheid te geven aan Japans borduurwerk, besloten we met z’n zessen mee te doen. Voor het Textielmuseum in Tilburg zouden we borduren op gordijnen. Tenminste, dat werd ons in eerste instantie verteld. Toen het project in april 2022 van start ging, kregen we te horen dat we zouden gaan borduren voor paleis Huis ten Bosch, het paleis waar onze koning en koningin wonen en werken.

5 van de zes meebordurende dames

5 dames die meeborduurden voor de koningin:

Bep, Willie, Ank, Heikina en Jessica. Helaas kon Galai niet aanwezig zijn bij de fotosessie.

In het paleis bevindt zich de Chinese kamer. Deze kamer heeft zijden gordijnen met overal borduurwerk, ze zijn gemaakt in China in de 18e eeuw, maar moesten na al die jaren gerestaureerd worden. Tijdens de restauratie werd het duidelijk dat de gordijnen niet meer terug in de kamer konden, deze waren te kwetsbaar.

Koningin Máxima borduurt zelf. Ze besloot dat de nieuwe gordijnen met de hand geborduurd moesten worden en wilde dat groepen uit verschillende lagen van de bevolking samenkwamen om te naaien, omdat borduurwerk mensen verbindt. Als ze elkaar ontmoeten, voeren ze gesprekken en wisselen ze kennis en vaardigheden uit.

Het borduurwerk dat we deden was geen Japans borduurwerk, maar we hebben goed gebruik gemaakt van onze kennis. We hebben alle materialen voor het project gekregen en Anna Bolk die borduurt op de jurken van onze koningin Maxima heeft ons een masterclass gegeven. Zij was de kunstenaar die verantwoordelijk was voor het handborduurwerk en zei dat ze zenuwachtig was om onze groep les te geven, omdat we zulke mooie, ingewikkelde en gecompliceerde steken maken.

Onze groep mocht vogels borduren, andere groepen hadden bloemen en bomen. De ontwerpen werden voor ons op een frame gezet en we kregen een grote selectie zijden draden, allemaal getwist en klaar om te borduren. Toen het borduurwerk klaar was, maakte een groep mensen de stukken klaar voor gebruik op de gordijnen. De gordijnen zijn machinaal geborduurd, het handborduurwerk komt daar bovenop.

Eind november waren de gordijnen klaar voor de tentoonstelling en werd mij gevraagd of ik mijn fase 9 wilde exposeren. Iedereen was erg onder de indruk van ons Japanse borduurwerk. Mijn fase 9 staat nu in de tentoonstelling, naast het borduurwerk van Hare Majesteit. Er is geen foto van haar waar ze fase 9 bewonderende, maar wel een foto van net daarna.

Het resultaat van mijn koninklijk borduurwerk.
Op de gordijnen zijn de zwanen onderaan geappliceerd met een aantal kraaltjes erachter om diepte te creëren

Bovenaan deze pagina een foto van de nieuwe gordijnen zoals deze in het museum tentoongesteld zijn.

Het was een prachtige ervaring, ik heb onze koningin ontmoet en gesproken (ik vroeg of ze het eindresultaat mooi vond en dat vond ze erg leuk). Zodra de gordijnen in de Chinese kamer zijn geplaatst, worden we allemaal (150 personen) uitgenodigd voor thee in het paleis, om het eindresultaat te bewonderen.

Waarschijnlijk kan ik dan wel weer wat schrijven en een aantal fotos plaatsen.

Alle fotos in dit artikel met dank aan en copyright van Maarten Schuth.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *