Home

Blog

 Art Gallery

Wat is Nuido

Wie ben ik

ZESHOEK stitch-along: het begin

door | mei 23, 2020 | Japans borduren | 0 Reacties

ZESHOEK stitch-along: het begin

door | 23 mei 2020 | Japans borduren | 0 Reacties

Omdat er tijdens coronatijden bijna geen lessen gegeven konden worden is er een stitch-along gemaakt. Een zeshoekig ontwerp met diverse patronen die in theorie door elke ” beginner ” geborduurt kunnen worden.

Hiervoor zijn naar de deelnemers kleine borduurframes naar traditioneel japans ontwerp  verstuurt.

Vandaag beginnen we met het opspannen van het patroon.

Het patroon is klaar, de beschrijving wordt gemaakt en er is een box chart (werklijst). Maar eerst wil ik wat informatie geven over het gebruik van het kleine raam. Dit raampje is handig voor kleine ontwerpjes.

Het raam bestaat uit een binnenraam en een buitenraam. Het buitenraam is bekleed met katoenen stroken, hiermee kun je de spanning bepalen. Het binnenraam heeft een gat waar de klem in past om het raam op de tafel vast te zetten. Het buitenraam heeft rechts boven een gaatje voor je priem. Door het buitenraam over het binnenraam te duwen terwijl je ontwerp op het binnenraam ligt, span je het ontwerp op ( zie de halve lap in de laatste foto, klik maar op de foto om het beter te zien.)

Het opspannen gaat als volgt.

Leg je binnenraam op de tafel (fig 1) (let op het gat voor de klem) en leg je ontwerp er op (fig2). Plaats je buitenraam op het binnen raam ( fig 3) (let op het gat voor je priem rechtsboven (fig 4)) en duw gelijkmatig het buitenraam om het binnenraam heen ( fig 5). Als je niet gelijkmatig duwt kan je patroon vervormen.

Nu het werk is opgespannen heb je nog 1 ding nodig om te beginnen en dat is je werkschema. Die vind je hieronder in de foto.

The design is ready, the description is being written and there is a boxchart. But first I like to give some information on the use of the small frame. This frame is very handy for small designs.

This frame consists of an inner frame and an outer frame. The outer frame is lined with strips of cotton, with these you can change the tension. The inner frame has a hole in which you can insert the clamp to fasten it on the table. The outer frame has a small hole on the right for your awl. By pushing the outer frame over the inner frame with your design in between you can frame your design.

Framing up goes as follows:

Put your inner frame on the table (fig 1)( check where the hole is) and place your design on top(fig2). Place your outer frame over the inner frame( fig 3) (mind where the hole for your awl is (Top Right)(fig 4)) and push the outer frame evenly over the inner frame( fig 5). If you don’t push evenly your design can deform.

Now that your works is framed up you need 1 more thing to get started and that is your boxchart. You’ll find it in the photo below.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *