Home

Blog

 Art Gallery

Wat is Nuido

Wie ben ik

Nuido

In Japan worden traditionele ‘waarden’ vaak vastgelegd als een manier van leven of een levenspad, de weg van…

Voorbeelden daarvan zijn :
Sado, de weg van de thee, de theeceremonie
Kendo, de weg van het zwaard
shodo, de weg van het schrijven, kalligrafie

Het is niet alleen de techniek perfect leren beheersen, maar ook de diepere betekenis en het spirituele leren ervaren

Nuido is de Japanse beschrijving van de levensstijl of levenshouding die past bij de traditionele Japanse borduurtechniek: de weg van het borduren.

 

Tenjukoku 天寿国, “The Land of Infinite Life”.

Het oudste bekende borduurwerk in Japan ( 622 NC ) geborduurd door hofdames voor de boedistische prins Shōtoku. 

Nuido, traditioneel Japans borduurwerk, heeft een geschiedenis van ca. duizend jaar. Het kwam via Korea uit China en werd voor het eerst gebruikt voor boeddhistische afbeeldingen. Pas in de Heian-periode ( 794 tot 1185 ) vond het zijn weg naar de samenleving, vooral onder de rijke hogere klasse. Kimono’s en obi’s werden geborduurd. Deze kleding, rijkelijk geborduurd met symbolen en kleuren, had – en heeft nog steeds – een eigen betekenis. Ze tonen de sociale status van de drager, de leeftijd en de gelegenheid waarvoor de kimono word gedragen. Ook in het Noh theater wordt nog steeds gebruik gemaakt van extravagant en kleurrijk borduurwerk op de kimono. Vanwege de eilandligging van het land bleef deze kunstvorm lange tijd beperkt tot Japan.

Tegenwoordig verspreidt traditioneel Japans borduurwerk zich echter over de hele wereld via Kurenai-Kai in Japan en het Japanse Borduurcentrum ( JEC) in Atlanta, Amerika.

Traditioneel Japans borduurwerk wordt gemaakt met de beste materialen. Er worden zijden stoffen en zijden garens met goud- en zilverdraden gebruikt. Het borduurwerk wordt als een trommel in een frame gespannen. Spoelzijde, die voor elk ontwerp individueel in verschillende diktes met de hand wordt getwist of onbewerkt wordt gebruikt, geeft het borduurwerk een bijzondere glans en structuur. Speciaal gereedschap zoals handgemaakte naalden, tekobari (draadstrijker) en een priem zijn typisch voor dit soort borduurwerk. Traditioneel Japans borduurwerk omvat meer dan 40 basissteken, die kunnen worden samengevoegd om vele combinaties te creëren.

Om kennis te maken met deze prachtige hobby kunt u bij mij een proefles volgen: twee dagen borduren aan een klein stukje waarna het eventueel thuis afgemaakt kan worden. Dan wordt er een afspraak gemaakt om het werk af te werken zodat het bijvoorbeeld ingelijst kan worden of op een doosje geplakt. Tijdens deze proefles kunt u uiteraard alle benodigde tools en borduurraam lenen. Voor meer informatie mail met Jessica@Yubinuki.nl .