De prachtige kunst van Nuido, de weg van het borduren, kunnen wij leren dankzij het Japanese Embroidery Center ( JEC ) in Atlanta.

Daar wordt sinds de jaren 80 les gegeven in deze prachtige kunstvorm. Sinds 2011 is het ook mogelijk om dit in Nederland te leren.

Drie maal per jaar komt mijn lerares, Beate Pietzsch, naar Nederland om les te geven. Dan is het mogelijk aan te schuiven en samen les te krijgen. Zo is er een ( wisselende ) groep ontstaan die een aantal keer per jaar in Nederland les krijgt van Beate. Ieder op zijn eigen niveau en tempo. Tijdens deze lessen wordt er voornamelijk gewerkt aan door het JEC aanbevolen stukken. In 20 fases kunnen de verschillende onderdelen van het japans borduren worden geoefend. Voor elke fase zijn een aantal verschillende oefenstukken van het JEC beschikbaar.

Voor lang niet iedere deelnemer zijn de JEC fases van belang maar gaat het voornamelijk om het plezier van iets moois maken en daar vorderingen in maken. Na het afronden van de derde fase is een deel van de basistechnieken bekend en kan er, in overleg, buiten de fases om geborduurd worden. Daarvoor zijn er van het JEC oefen- en verdiepingsstukken beschikbaar. Heb je eigen idee├źn en ontwerpen dan is het mogelijk een eigen patroon op zijde te laten printen.

De lesdagen worden gegeven in Bad Nieuweschans. Dat is het uiterst Noordoostelijke puntje van Nederland. Een heerlijke plek om je vijf dagen aan alleen borduren over te geven. Er is rust en er zijn voldoende mogelijkheden om te overnachten in Bed & Breakfast, motel, hotel of hostel. De lessen worden gegeven in het plaatselijke dorpshuis waar ook voor de lunch wordt gezorgd.

Om kennis te maken met deze prachtige hobby kunt u bij mij een proefles volgen: twee dagen borduren aan een klein stukje waarna het eventueel thuis afgemaakt kan worden. Dan wordt er een afspraak gemaakt om het werk af te werken zodat het bijvoorbeeld ingelijst kan worden of op een doosje geplakt. Tijdens deze proefles kunt u uiteraard alle benodigde tools en borduurraam lenen. Voor meer informatie mail met Jessica@Yubinuki.nl .


This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.